Rädslan i sjukdomstider 

Det är bara att acceptera, sjukdomarnas tid är här och det är nästan omöjligt att skydda sig. För oss är vi inne på omgång tre i förkylning nu. Jag började nysa för några dagar sedan och nu rinner näsan som bara den. Chloe har haft både öroninflammation och urinvägsinfektion. Av penicillinet har hon fått dålig mage och det går bara runt. Vi öser i med ingefära som skall vara bra, men nu hoppas jag vi blir friska och att det håller sig så 🙂

Nu i sjukdomstider känns det som att väldigt många är sjuka. Det är magsjukor, förkylningar, hög feber, hosta och den värsta i mina ögon RS. RS viruset är ett jobbigt virus som oftast drabbar små barn   . Tecken på RS virus är i flesta fall endast vanliga förkylningssymptom som snuva, hosta och feber och går över på en vecka. Normalt behöver Man alltså inte oroa dig såvida barnet inte blir kraftigt försämrat.

Man ska alltid söka akut hjälp om barnet blir väldigt trött, får svårt att äta, blir blekt eller om andningen blir ansträngd. Att andningen blir snabbare och man hör att det piper och rosslar när barnet andras är ett allvarligt tecken. Kontakta då genast sjukvården. Hailey fick en liknande historia när hon var 1.5 år och var riktigt sjuk i 2 veckor. Det var de två värsta veckorna i mitt liv. RS är ett otäckt virus och jag tänkte lista hur man kan skydda sin bebis från att bli smittad.

Hur skyddar man sin bebis från att smittas av RS?
1. Förkylda människor får inte röra bebisen, med untantag av dess föräldrar. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon.
2. Förkylda föräldrar tvättar och spritar sina händer innan de tar i sin bebis, varje gång.
3. Förkylda hostar och nyser i armveck på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

4. Viruset kan överleva upp till ett halvt dygn på hårda ytor, men tvättas lätt bort med hjälp av tvål och vatten. Det är bra om barnen vistas utomhus så mycket som möjligt eftersom viruset har svårare att spridas ute i kylan. Nu är det brist på kyla, men frisk luft är alltid bra 🙂

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall kan man överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten. Många många småbebisar med RS är smittade av förkylt storasyskon. Dagis är en stor smittokälla och i de värsta tider kan det vara bra att hålla barnen hemma i den mån det går.


Detta är inte ett dagligt färskt diagram men det syns ändå att RS är större iår än förra året så försök att skydda era barn och håll er hemma om ni är sjuka!

4 kommentarer

 1. Hej världens chicaste mamma!
  Krya på er gånger tusen!
  Vi var på nyföddfotografering igår för vår lilla – kika gärna in för att se resultatet!
  Tusen kramar och god jul!
  http://goteborgsmamman.se

  1. frureinhold

   Underbara Bilder !!

 2. Jag har en liten kille här hemma som blir 6 månader nu den 29/12, det går inte en dag utan att jag tänker på rs viruset. Han föddes 12 veckor för tidigt så han är ju extra känslig också. Jag har haft med han 3 gånger i affären men då på förmiddagen när det knappt var något folk alls och han fick ligga kvar i vagnen. Storebror går i vanliga fall på förskolan men har fått vara hemma nu sedan lillebror föddes i juni, jag tycker det är så tråkigt när föräldrar skriver på sociala medier hur arga dom är för att andras sjuka barn på förskolor har gjort deras bebisar jätte sjuka. Den situationen kan ju lätt undvikas genom att hålla syskon hemma (självklart inte skolbarn) men man kan ju inte vabba med sitt snoriga barn som bara är snorigt för en förkylning kan dom ju ha i veckor om inte månader så just där tycker jag det är upp till föräldrarna själva att skydda sina bebisar ☺ Tack för ett bra inlägg men viktig information ♡

  1. frureinhold

   Tack för din kommentar ❤️

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *